Motiveren kun je leren

Hoe komt het dat de ene medewerker zich met hart en ziel in zet voor je bedrijf, terwijl de ander de kantjes er vanaf loopt? En waarom is een werknemer met acceptabel niveau ineens veranderd in een uitmuntende kracht? Motivatie vormt hierbij het sleutelwoord. Een gemotiveerd team kan in staat zijn om te innoveren en meer werk te verzetten. Super interessant dus om te ontdekken hoe je jouw team beter kunt motiveren.

Extrinsieke motivatie

Er zijn twee soorten motivatie: extrinsieke en intrinsieke motivatie. Oftewel: motivatie vanuit een medewerker zelf en motivatie van buitenaf. Als teamleider ben je geneigd om je vooral te focussen op extrinsieke motivatie. Jij wilt je medewerkers motiveren en daarom doe je er alles aan om ze te enthousiasmeren. Hoe pak je dat aan? Waarschijnlijk maak je gebruik van de zogenaamde “wortels en stokken” methode (zie het boek “Drive” van Daniel Pink voor meer informatie). De wortels staan voor beloningen; als een medewerker goed zijn best heeft gedaan krijgt hij bijvoorbeeld een bonus. De stokken staan voor straffen; als een medewerker zijn werk niet goed uitvoert, wordt hij hier op aangesproken.

Bij deze methode spreken we van extrinsieke motivatie: de teamleider geeft een beloning of punt van kritiek naar aanleiding van de werkzaamheden die de medewerker uitvoert. Deze manier van motiveren zou je ook “moetiveren” kunnen noemen: de teamleider vindt dat zijn team gemotiveerd moet zijn.

Intrinsieke motivatie

De andere methode van motiveren heet intrinsieke motivatie. Kort uitgelegd betekent dit dat een medewerker vanuit zichzelf gemotiveerd is om zijn werk te doen en wellicht een stapje extra te zetten. Deze medewerker is blij met zijn baan en gaat enthousiast aan de slag. Ideaal, voor medewerker en teamleider, toch?
Maar hoe bereik je deze situatie? Intrinsieke motivatie gaat gepaard met het dragen van verantwoordelijkheid en het neerzetten van resultaat. Gun je team de vrijheid om zich te ontwikkelen en geef ze stukjes verantwoordelijkheid. Wanneer ze verantwoordelijk zijn, zullen ze sneller hun best doen om het gewenste resultaat te bereiken. Wanneer ze dit resultaat bereiken, kunnen ze oprecht trots op zichzelf zijn en gaan ze gemotiveerd aan de slag met het volgende project.
Ook deze groep kun je waarderen met een originele verrassing, maar dan zet je dit geschenk in als onverwachts cadeau en niet als afgesproken beloning. 

Waardering

Motivatie en waardering gaan hand in hand: je wilt immers je waardering uitspreken naar je gemotiveerde medewerkers. Je bent erg tevreden met jouw team en wilt graag dat ze op deze manier verder gaan. Daarom is het essentieel dat je waardering uitspreekt. Dit doe je door ze te complimenteren en letterlijk te bedanken voor hun werk. Verras ze af en toe met een origineel cadeau en blijf aandacht schenken aan hun motivatie.

Het recept voor een enthousiast, gemotiveerd team

Er bestaat geen standaard recept om een enthousiast, gemotiveerd team te creëren. Echter kun je de handvatten uit deze blog inzetten om jouw gewenste resultaat te bereiken. Als je toch gelooft dat motivatie uit een potje komt, probeer dan eens te beginnen met een snufje extrinsieke motivatie, een flinke scheut intrinsieke motivatie en ten slotte een lepel waardering. Tips nodig om jouw team te waarderen? Vertel ze waarom je zo blij met ze bent en verwen ze af en toe met een cadeau dat echt bij hen past. Kies voor een origineel geschenk dat ze dagelijks kunnen gebruiken, zoals een powerbank of thermosbeker. Vergeet ook het jaarlijkse verwenmoment rond Kerst niet en ga voor een verrassend uniek kerstpakket. Bekijk ons aanbod hier of neem contact op voor de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Vul een naam in

Vul een voorkeurs dag in

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een voorkeurstijd

Vul een telefoonnummer in

Verbeter de captcha

Ongeldige invoer

pand kopie

Contact

Kubus 50
3364 DG Sliedrecht

Postbus 128
3360 AC Sliedrecht

T 0184-611628
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden nieuwsbrief